Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkeläistä. Niiden lähes 30 vuoden aikana, jotka toimin Eläkeliiton toiminnanjohtajana, olen huomannut, että valtaosa eläkeläisistä voi tänä päivänä paremmin kuin ennen. Toimeentulokin on vuosikymmenien aikana kohentunut, mutta: monet eläkkeisiin ja palveluihin liittyvät epäkohdat odottavat ratkaisuaan.

Eläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos. Sitä kannattaa suunnitella huolella ja hyvissä ajoin – mielellään jo keski-iästä alkaen. Minulla on tapana puhua elämänkartasta ja siitä, että on hyvä pohtia, mitä odottaa ja toivoo elämältä eläkkeellä ja mikä tekee elämästä onnellista ja merkityksellistä. On syytä miettiä hyvissä ajoin suuria ja pieniä asioita, kuten mitä elämältä tulevaisuudessa haluaa ja miten rytmittää omaa päiväänsä. Samalla on aihetta pohtia elämää myös syvällisemmin: kuka olen ja mihin suuntaan olen menossa? Tähän liittyy myös sosiaalinen elämä kuten perhe, ystävät ja läheiset ihmiset. Onko heitä tarpeeksi ja miten hoidan ihmissuhteitani?

Terveys, asunto ja toimeentulo

Omasta kehon ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen on elämänmittainen projekti. Eläkkeellä olo on paljon miellyttävämpää, kun tuntee itsensä ainakin kohtalaisen terveeksi ja jaksaa olla aktiivinen. Vuosien myötä elämään tulee kuitenkin väistämättä erilaisia rajoituksia, luopumisia ja sairauksia. Säännöllisen liikunnan pitäisi olla osa elämää jo paljon ennen eläköitymistä. On tärkeää liikkua edes vähän joka päivä. Näin tulee hoidettua niin kehoa kuin mieltäkin.  

Tämänhetkisiä ja tulevia tarpeita on hyvä miettiä ajoissa. Eläkkeelle jäädessä kannattaa ottaa rauhallisesti ja pohtia, riittävätkö vanhat harrastukset? Ja sen jälkeen päättää, mitä uutta voisin mahdollisesti alkaa harrastaa. Itse olen aloittanut äijäjoogan. Suosittelen. Uusiin asioihin ja ilmiöihin kannattaa suhtautua uteliaasti. Asuminen on asia, jolle on syytä uhrata ajatus jos toinenkin. On tärkeää, että saa tehdä asumiseen liittyvät päätökset itse. Omakotitalo on monelle unelmien täyttymys, mutta ikääntymisen myötä siinä asuminen voi käydä raskaaksi mahdollisista peruskorjauksista huolimatta. Silloin rivi-, kerros- tai palvelutalo voi olla parempi asumisvaihtoehto. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että lähellä on palveluja, kauppoja ja mahdollisesti terveyskeskuskin.

Monelle tulee epämiellyttävänä yllätyksenä se, että eläke on työstä saatua ansiotuloa huomattavasti alhaisempi. On hyvä tarkistaa eläkkeensä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä oman talouden kokonaiskuvan hahmottamiseksi. Taloudellinen tilanne voi muuttua ja heikentyä myös silloin, jos oma puoliso kuolee tai jos kohdalle osuu avioero. Onneksi elämässä voi kuitenkin tehdä paljon erilaisia asioita pikkurahalla tai ilmaiseksi, esimerkiksi kansalaisjärjestöissä.

Elämällä on merkitys

Ihmiset reagoivat eläköitymiseen eri tavoin. Osa tuntee itsensä vapaaksi ja onnelliseksi – uusi elämä on lähes huumaannuttavaa. Toisille taas työkavereista ja työelämästä luopuminen on vaikeaa. Pahimmassa tapauksessa eläkkeellä oleminen koetaan kielteisenä: henkilö tuntee itsensä tarpeettomaksi ja elämänsä merkityksettömäksi. Monille onni on yhtä kuin perhe, läheiset, harrastukset, terveys ja tunne siitä, että on arvostettu, mikä luo pohjaa onnelliselle elämälle eläkkeellä. Kun jäin pois työelämästä, minulle on vapautunut aikaa perheelleni ja erityisesti lapsenlapsilleni. Tarvitsemme toisiamme, Mirjami Lähteenkorvan runon sanoin: ”Olet olemassa, sitä tarvitsen, kuin lintu ilmaa, maata kukkanen.”  


Jukka Salminen
Järjestöneuvos
Eläkeliiton toiminnanjohtaja 1989-2016