Perhejuristina toimiva Katariina Kuusiluoma kannustaa ihmisiä murentelemaan omaa elämäänsä matkan varrella yhdessä lakimiehen kanssa, jotta elämän muutostilanteissa pelisäännöt olisivat selkeät ja tilanne helpompi.

– Täysi-ikäistyminen, rakastuminen ja yhteisen asunnon osto, avioliiton solmiminen, lasten saaminen, eroaminen, sairastuminen, omien vanhempien poismeno, ja lopulta oma kuolema ovat koskettavia ja osa pelottaviakin asioita osana elämän kiertokulkua. Näihin liittyy myös juridisia oikeuksia ja vastuita, joista keskusteleminen etukäteen luo turvaa ja mielenrauhaa, Kuusiluoma kertoo.

Yllättäviin tilanteisiin varautuminen ei ole kyynisyyttä, vaan realismia ja oman elämän haltuunottoa, pelkojen kohtaamista ja turvallisuuden tunteen lisäämistä.

– Aina juridisten asioiden kohtaaminen ei tarkoita asiakirjojen laatimista. Tärkeintä on, että asioista keskustellaan ja yhteiset pelisäännöt ovat selvät, jos jotain sattuu. Jotain elämässä kuitenkin aina sattuu. On hyvä pohtia, miten elämä näissä tilanteissa järjestyy mahdollisimman kivuttomasti. Miten pärjään, jos puolisolle sattuu jotain? Tai miten omaisuus jaetaan erotilanteessa? Avioehdostakin keskusteleminen on yksi rakkaudellisimpia ja romanttisimpia eleitä, mitä puolison eteen voi tehdä, kunhan sen syvimmän olemuksen oivaltaa, Kuusiluoma herättelee.

Vuorovaikutus ennaltaehkäisee riitoja, kun elämä koettelee.

– Elämän vaikeissa tilanteissa on paljon helpompi olla, kun juridiset asiat ovat selvät, eikä tarvitse kaiken keskellä ainakaan omaisuudesta riidellä. Omasta testamentista huolehtiminen on myös jäljelle jäävistä välittämistä, Kuusiluoma sanoo.

 

Kipupisteiden kohtaaminen voimaannuttaa

– Oman haavoittuvaisuuden ja kuolevaisuuden kohtaaminen on kivuliasta ja pelottavaa. Tämä pelko estää ottamasta asioita haltuun.  Asioiden pakeneminen ja puhumattomuus voivat aikaansaada sen, että helpostikin hoidettavissa olevista asioista muodostuu omassa päässä isoja mörköjä. Niiden kohtaamisesta seuraa huojennus, minä rohkaistuin, minä uskalsin, Kuusiluoma kuvailee.

Lakimies toivoo, että suomalaisten kynnys tukeutua juristiin madaltuisi ja arkipäiväistyisi. Asiantuntija auttaa hahmottamaan oman elämän kokonaiskuvan ja tilanteet, joihin varautumisesta on hyötyä.

– Jo pelkkä puhuminen saa aikaan tunteen, että olen tilanteen päällä. Onkin ollut ilahduttavaa huomata erityisesti naisten voimallinen rooli näiden asioiden esille nostamisessa perheessä. Keskusteluyhteyden avaaminen ei tarkoita sitä, että saman tien lähtisi mittari raksuttamaan, ainakaan meillä, Kuusiluoma lupaa.