Tavalliseen virusflunssaan ei ole lääkehoitoa, joten oloa helpotetaan monilla eri kotikonsteilla. Tehokkaimpia niistä on höyryhengitys. Se auttaa elimistöä parantamaan toimintaansa ja poistamaan hengitysteiden epäpuhtaudet.

– Tämä ikivanha kotikonsti helpottaa hengittämistä ja edistää siten taudin paranemista. Höyry auttaa limakalvoja käyttämään paremmin hyväksi ilmasta tulevan hapen, kertoo fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen.

Höyry auttaa niin flunssaan ja yskään kuin keuhkoputkentulehdukseen, keuhkokuumeeseen ja astmaan. Suositeltavia ovat 15–20 minuutin höyryhengitysjaksot, kymmenenkin minuuttia saattaa riittää. Hankalimpana aikana hoidon voi toteuttaa Airaksisen mukaan vaikka kerran tunnissa.

– Yliannostelu on aika mahdotonta. Höyryllä ei voi pilata mitään – ellei työnnä päätään liian kuuman kattilan lähelle. Turvallisinta on käyttää 37–42-asteista höyryä.

Höyryhengitystä käytetään paljon lapsille, ja aikuisetkin voisivat Airaksisen mukaan hyödyntää enemmän tätä luomukonstia.

– Moni ehkä pitää sitä liian työläänä, ja sen sijaan otetaan mieluummin pilleri nopeasti suuhun. Virustauteihin pillerit eivät kuitenkaan auta, vaikka kuumetta ja särkyoireita voi lääkkeillä lievittääkin.

Lapsille voi rakentaa telttatyyppisen hupun, jonka alla höyryä hengitetään. Jotkut höyrystävät kylpyhuoneen kuumalla vedellä tai hyödyntävät ilmankostuttimia tai höyryhengityslaitteita. Konstit ovat niin monet, että jokaiselle löytyy sopiva.