Oikeastaan ei ole asiaa mihin nukkuminen ei vaikuttaisi. Se miten nukut, määrittelee seuraavan päiväsi.

 

Ongelma: nukumme vähemmän kuin koskaan.

Nyky-yhteiskunnan hektisyys ja epäsäännöllinen elämäntapa ovat aikaansaaneet uniongelmien lisääntymisen, kun työ- ja arkielämän vaatimukset ovat vain lisääntyneet. Ihmiset nukkuvat vähemmän kuin heidän todellinen unentarpeensa olisi, hyvinvointimme ja jaksamisemme ovat vaarantuneet; ihminen ei jaksa liikkua väsyneenä ja ruokailukäyttäytyminen muuttuu epäterveelliseksi. Kotimainen tutkimus osoittaa, että paremmalla uniongelmien hoidolla saavutettaisiin jopa 700–750 miljoonan euron säästöt vähentyneinä sairaspoissaoloina. Puutteellinen uni muodostaa merkittävän kansanterveydellisen ja -taloudellisen ongelman, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto.

 

Mikä on ratkaisu uuteen kansansairauteen nimeltä unihäiriö?

Tuomilehdon mukaan panostus parempaan nukkumiseen on käyttämätön voimavara terveytemme edistämiseen. Hyvään nukkumiseen tähtäävillä terveellisillä elämäntavoilla pystymme usein ennaltaehkäisemään varsinaisten unihäiriöiden syntyä ja jopa parantamaan olemassa olevia niiden tarkan tunnistamisen jälkeen. Pitkään jatkuneissa, hankalissa unen ongelmissa potilaan hoito tulisi perustua unihäiriön tarkkaan tunnistamiseen unitutkimuksella ja syynmukaiseen hoitoon, sen sijaan, että lähes poikkeuksetta se nyt tapahtuu uni- ja nukahtamislääkkein potilaan kuvailemiin oireisiin pohjautuen ilman mitään lääketieteellistä mittausta.

Fysioterapeutti Pasi Koistinen painottaa nukkumisergonomian merkitystä unen määrään ja laatuun, sillä uneen vaikuttavat myös nukkumisen apuvälineet: tyyny ja patja. Nukkumisergonomian laadussa olisi paljon tehtävää, koska valitettavan moni nukkuu kuopalle painuneella patjalla ja epäsopivalla, usein liian matalalla tyynyllä. Tämä aiheuttaa muun muassa fyysisiä oireita, öistä levotonta liikehdintää ja heräilyä eli huonoa ja riittämätöntä unta.