Päivähoidon aloitusvaihe on usein varsin hankala, ja silloin sairastetaan paljon. Noin yksivuotiaana lapsi on immunologisesti heikoimmillaan, kun äidin vasta-aineiden vaikutus häviää kokonaan ja omaa vastustuskykyä päiväkotien viruskannalle ei vielä ole muodostunut, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Senja Kannisto Mehiläisestä kertoo.  

Lapsi kuitenkin vahvistuu koko ajan, ja vastustuskyky kehittyy. Koulun alkuun mennessä sairastelu yleensä vähenee.

Miksi erilaiset tartuntataudit ja loiset leviävät niin helposti päiväkodeissa ja kouluissa?

− Isot lapsiryhmät lisäävät tartuntoja, samoin huono käsihygienia. Pienillä päiväkotilapsilla on usein sormet tai leluja suussa, ja vessassa käynnin tai ulkoilun jälkeen käsien pesu voi unohtua.

Kihomato on hyvin yleinen päiväkoti-ikäisten loinen.

− On arvioitu, että noin 15 % lapsista saa kihomatotartunnan jossain vaiheessa, ja osa sairastaa sen oireettomana. Tyypillisiä oireita ovat peräaukon kutina ja ärsytys ja tytöillä voi olla emättimen kutinaa. Tartunta saadaan käsien kautta madon munia nielemällä.

– Kihomatoihin on olemassa itsehoitotuote sekä reseptilääke, jotka ovat molemmat tehokkaita, Kannisto toteaa. Ero on vaikuttavassa aineessa ja annoksen koossa. Koko perheen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, ja ilmoittaa tartunnasta myös päiväkotiin.

Täit puolestaan vaivaavat päiväkotien ohella erityisesti pieniä koululaisia.

− Täitartunnan oireina ovat kutina, hiuspohjan näpyt, ja hiusten seasta voi löytyä täiden munia ja saivareita. Perinteisellä täikammalla saa saivareet pois, ja apteekista ilman reseptiä saatavalla täishampoolla voi hoitaa ongelmaa kotona. Tällöinkin on hyvä hoitaa koko perhe samalla. Tartuntaa voi yrittää estää pitämällä pipot esimerkiksi takin hihassa ja välttämällä hiusharjojen tai päähineiden vaihtoa.

 

Vatsataudit ja rokot riesana

Vatsatautia aiheuttava norovirus, vesirokko ja erityisesti suun limakalvojen, kämmenten ja jalkapohjien alueella ilmenevä enterorokko ovat yleisiä lapsiperheissä, mutta milloin niiden takia pitää lähteä lääkäriin?

− Jos kuume, ripulointi tai oksentelu saa lapsen nestetasapainon huonoksi, niin silloin kannattaa käydä lääkärissä. Merkkejä siitä ovat kova väsymys, kuivat huulet ja tumma tai vähäinen pissa. Vesirokossa rakkulat voivat tulehtua.

– Rokotusohjelmaan kuuluva vesirokkorokote tulee hävittämään tautia, joten immuniteettia sille ei kannata jäädä odottamaan. Aikuisiällä vesirokko on ärhäkkä ja vakavampi juttu, joten suosittelen rokotusta kaikille, jotka eivät ole vesirokkoa sairastaneet, Kannisto sanoo.

 

Tartuntataudit kuriin käsienpesulla

Hyvä tapa ehkäistä lasten ja omaa sairastamista on käsien pesu aina ulkoa ja vessasta tullessa sekä ennen ruokailua.

− Voimakkaat pesuaineet ja ylenmääräinen käsidesin käyttö eivät kuitenkaan tee hyvää lasten käsien herkälle iholle. Iho ei ole koskaan steriili, ja suuri osa bakteerikantaa on meitä suojaavaa. Olen tavannut vastaanotolla ihottumaa, joka johtuu liian kovasta ja tiheästä käsienpesusta eli kultainen keskitie on hyvä tässäkin, Kannisto toteaa.

 

Digiklinikka palvelee joulun pyhinä 24/7

OmaMehiläinen-sovelluksessa toimiva Digiklinikka palvelee 24/7. Voit lähettää kysymyksiä ja valokuvia lääkärille tai hoitajalle. Saat vastauksen tunnissa. Mikäli sinut ohjataan edelleen vastaanotolle, ei Digiklinikkakäynnistä laskuteta lainkaan.

Lue lisää: mehilainen.fi/digiklinikka