Valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi, 30, hymähtää, kun häneltä kysyy, onko hän rohkea.

Kysymys tuntuu oikeutetulta. Koutaniemi on kiertänyt pian kymmenen vuotta ympäri maailmaa valokuvaamassa aiheita, joista moni haluaisi kääntää katseensa pois. Hän on ollut keskellä sotaa ja konfliktialueita sekä kuvannut esimerkiksi tyttöjen ympärileikkauksia Keniassa ja naisvankeja El Salvadorissa. Pysäyttävät reportaasit ja henkilökuvat ovat keränneet kiitosta ja palkintoja – samalla vaikeat aiheet ovat nousseet keskusteluun.

Silti hän toteaa, ettei ajattele olevansa rohkea. Hänestä kyse on tekemisen pakosta.

– Rohkeus on moniulotteinen käsite, jonka ihmiset ymmärtävät eri tavoin. Asia, jonka joku ajattelee rohkeudeksi, voi olla kutsumuksellinen, intuitiivinen ja jopa pakonomainen asia. Oma työni vaatii päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja pelon kanssa kommunikointia.

 

Toisen ihmisen ihailu voi muuttaa maailmaa

Koutaniemen mielestä paras tapa rohkaistua on ihailla toisia.

– Ihailusta nousee inspiraatio. Se laajentaa ymmärrystä ja oman potentiaalin näkemistä. Se rikkoo konvention rajoja siitä, mihin ajattelee pystyvänsä.

Koutaniemelle oli tärkeää ymmärtää, että yhteiskuntaa voi ravistella ja muuttaa rajoja rikkovilla tavoilla. Hänelle oivallus tuli kansalaisaktivismista, kuten sodan vastustajista ja kansalaisoikeusliikkeistä.

”Historiassa on paljon ihmisiä, jotka ovat todistaneet, että yksilöllä on väliä.”

– Historiassa on paljon ihmisiä, jotka ovat todistaneet, että yksilöllä on väliä. Myös minä ja sinä olemme vastuussa tästä yhteiskunnasta.

Eikä maailma ole valmis. Koutaniemi toteaa, että edessä on uusia kamppailuita ilmastonmuutoksen, ihmisoikeuksien ja muovin määrän kanssa. Hän painottaa, että muutoksen ajamisen lisäksi yhteiskunnan ansioiden ylläpitäminen on keskeistä. Tätä tarvitaan hänen mielestään myös Suomessa.

– Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen vaatii sitä, että saavutetut oikeudet säilytetään, vaikka koko ajan takavasemmalta joku oikeistolainen leikkuri on viemässä maton alta isovanhempien tekemältä työltä. Esimerkiksi toimiva terveydenhuolto on oikeus ja etu, josta ei ole varaa luopua.

 

Rohkeutta olla heikko ja läsnä

Koutaniemi sanoo, ettei ole pelosta vapaa. Valokuvalle toisensa jälkeen hän on taltioinut väkivaltaa ja toivottomuutta. Kokemukset jättävät jälkensä.

– Niissä hetkissä pelkään, että maailma on tällainen – ja pelkästään tällainen.

Hän haluaa säilyttää toivonsa. Se vaatii oman rajallisuuden myöntämistä, missä aviomies Sami Yaffa on ollut korvaamaton.

– Olen myöntänyt, että tarvitsen keskustelua, jotta selviän. Samin kanssa olen oppinut näyttämään heikkouksiani. Hän on aina läsnä ja vastassa, kun haluan puhua. Jos en purkaisi pelkoa, kyynistyisin. Keskusteluilla on voima tuoda näkymätön hyvä näkyväksi.

Lopulta valokuvaaja palaa siihen, että suurinta rohkeutta tarvitaan juuri arjessa ja läheisten äärellä.

– Vaaditaan rohkeutta, että osaa nähdä lähelle ja uskaltaa huomata, miten suhtautuu ihmisiin ympärillään. Jokapäiväiset teot ovat tärkeimpiä. Jos niistä ei tunnista itseään haluamallaan tavalla, täytyy muuttaa toimintatapojaan, Koutaniemi toteaa ja lisää kamppailevansa itse asian kanssa toistuvasti.

Gandhi sanoi: Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähtävän. Lause ei koske suuria tekoja vaan niitä kaikista pienimpiä.

 

 

Kenialainen Elizabeth Nkere pakeni ympärileikkausta ja lapsiavioliittoa ollessaan 9-vuotias. Tällä hetkellä Elizabeth pitää tyttöjen turvakotia paenneille tytöille ja toimii mielipidejohtajana omassa yhteisössään. Koutaniemi on dokumentoinut Nkeren elämää viimeiset viisi vuotta. | Kuva: Iida Riekko

Koutaniemi pitämässä valokuvatyöpajaa nepalilaisille tytöille, jotka ovat vapautuneet kamalari-orjuudesta Plan-järjestön toimesta. | Kuva: Iida Riekko

Kuva: Meeri Koutaniemi

Kuva: Meeri Koutaniemi

Kuva: Meeri Koutaniemi

Kuva: Meeri Koutaniemi