Se näkyy unirytmin muutoksina ja katkonaisina öinä. Neurologi, professori Markku Partisen mukaan melatoniinivalmisteista voi olla hyötyä etenkin ikääntyville.

 

Miten ikääntyminen vaikuttaa uneen? Ikääntyessä uni kevenee ja yölliset heräämiset lisääntyvät. Syvimmän unen määrä alkaa vähentyä jo nuoresta aikuisiästä lähtien. Myös unirytmi muuttuu. Ikääntyvä palaa ikään kuin takaisin lapsuuden unirytmiin, jossa iltaisin väsymys tulee aikaisin ja toisaalta aamuisin herätään aikaisin.

Yöuni muuttuu katkonaiseksi ja yön aikana saatetaan säpsähtää hereille useasti. Unen tarve ja määrä eivät vähene, mutta lyhyempiä yöunia kompensoidaan monesti päivätorkuilla. Myös monet sairaudet sekä lääkkeet vaikuttavat nukahtamiseen ja unen laatuun.

 

Miksi uni vähenee iän myötä? Sitä, miksi syvä uni vähenee, ei tarkkaan tiedetä. Taustalla voi olla elimistön sisäisen kellon toiminnan muuttuminen iän myötä. Ihmisen sisäinen kello, eräänlainen keskuskello, sijaitsee aivoissa hypotalamuksessa. Elimistön oma melatoniinihormonin eritys vähenee selvästi 40 ikävuoden jälkeen ja loppuu lähes kokonaan 55–60 ikävuoden jälkeen. Silläkin voi olla vaikutusta asiaan.

 

Millä keinoin hyviä yöunia voi edistää? Unettomuudesta kärsivän tulisi noudattaa mahdollisimman säännöllistä päivärytmiä. Nukkumaan tulisi mennä aina samaan aikaan, eikä heräämistäkään pidä vetkutella. Myös terveelliset elämäntavat, liikunta ja monipuolinen ravitsemus ovat tärkeitä hyvien yöunien kannalta.

 

Mitä melatoniini oikein on? Melatoniini on ihmiselimistön erittämä luonnollinen hormoni, jota syntyy tryptofaani-nimisestä aminohaposta aivoissa sijaitsevassa käpyrauhasessa. Melatoniinia markkinoidaan ravintolisänä sekä nukahtamis- ja unihäiriöiden luonnonmukaisena hoitoaineena. Melatoniini ei aiheuta tottumusta, riippuvuutta tai vieroitusoireita, eikä sillä ole käytännön haittavaikutuksia iäkkäitä hoidettaessa.

 

Onko melatoniinivalmisteissa eroa? Pitkävaikutteista melatoniinia on saatavilla vain lääkärin määräyksestä. Pitkävaikutteiset tabletit tulee ottaa yleensä noin kello 20–22 illalla ja lyhytvaikutteiset valmisteet, tabletit ja suihkeet, kello 19–22 aikaan vaikka nukkumaan käytäisiinkin selvästi myöhemmin. Melatoniinia ei tule koskaan ottaa kello 24 jälkeen. Pitkävaikutteisten tablettien vaikutus kestää koko yön, lyhytvaikutteisten alkuyön. Ikääntyneillä lyhytvaikutteisen melatoniinin vaikutus saattaa kestää pitempäänkin hitaamman aineenvaihdunnan takia.