– Suomalaisilla on edelleen protestanttinen arvoetiikka. Mittaamme sitä, kuinka kovassa askeesissa kukin elää ja kuinka paljon itseään kurittaa. Tätä erilaisten kieltojen kuormittamaa, suorituskeskeistä elämänasennetta vastaan taistelemme, ravintoloitsija Ilja Björs sanoo.

Koskelo ja Björs ottavat kuulijat mukaansa nautiskelemaan ja avaavat gastronomian polttavia puheenaiheita uudessa radio-ohjelmassaan Herkuttelijat.

– Radio-ohjelmamme Herkuttelijat käsittelee ruokaa monipuolisesti nakkikioskitasolta Michelinin palatseihin. Ohjelma on suunnattu kaikille kaupunkilaisille, koska ravintolakulttuuri on varsin kaupunkilainen ilmiö ja keskeinen osa kaupunkilaista elämäntapaa. Meneillään on ravintolabuumi ja aihe kiinnostaa yhä useampaa. Meille oli tärkeää saada tehdä slow media -tyyppistä ohjelmaa rakkaasta aiheesta, eli syömisestä, Koskelo sanoo.

Radio Helsingin taajuudella pyörivä Herkuttelijat tarjoaa uuden parituntisen jakson joka toinen torstai. Väliviikolla lähetetään ohjelman uusinta. Ohjelman jaksot voi ladata kuunneltavaksi myös podcasteina.

 

Uusi ruokakulttuuri nousussa

– Ajatus myyttisestä eurooppalaisesta gastronomisesta kulttuurista on mielestäni vähän vastenmielinen. Ei meidän tarvitse mennä Eurooppaan tai eurooppalaistua: meillä on oma hyvä juttumme. Nykypolvi on jo reissannut ja asunut ulkomailla ja nämäkin vaikutteet osaltaan synnyttävät uutta ruokakulttuuria ja sitä, että hyvää laatua odotetaan niin ruuassa kuin juomassakin, Björs toteaa.

Suomalainen ruokakulttuuri uudistuu. Perinteisesti suomalaiset ovat erottaneet syömisen ja juomisen toisistaan. Nyt nouseva suuntaus on se, että juominen liittyy syömiseen, ruokakulttuuriin.

– Syömään lähdetään yhdessä ystävien kanssa ja ravintolaan jäädään nauttimaan ruuan jälkeenkin. Helsingissä näkee jatkuvasti enemmän sitä, että illan jatkuessa ravintoloissa musiikkia laitetaan kovemmalle ja ihmiset jäävät viihtymään. Päämääränä ei ole tuhnuinen humala vaan se, että pidetään koko ilta hauskaa, kuvailee Koskelo.

 

Säännöllisyys on tärkeää

– Suomalaista kulttuuria vaivaa arjen ja juhlan välinen kahtiajako. Siitä seuraa lieveilmiönä suomalainen sokka irti -alkoholikulttuuri. Arki vedetään hampaat irvessä ja vapaalla sitten maksimoidaan nautinnon hetkiä. Me promoamme kohtuullisuutta. Kun nautiskelet arkena, ei tule pakottavaa tarvetta päästä purkamaan. Soisimme, että ylilyönteihin keskittyvä alkoholikulttuurimme kohtuullistuisi, Koskelo sanoo.

– Arjen nautinto on vaikkapa kuppi hyvin tehtyä kahvia tai kiireetön lounas. Pidän kiireettömyyden ajatuksesta hyvin paljon. Perheen kanssa yhdessä syöminen on tärkeää. Pyhitetään ruoka-aika ja annetaan syömisen kautta arjelle ja perheelle arvo. Ravintolassa syöminen on arkinen asia ja lapset kulkevat tietenkin mukana, Björs sanoo.

– Paratiisilomat ovat kangastuksia, onnea ei voi varastoida. Ihminen tarvitsee herkullisuuden kokemuksia säännöllisesti ja oman hyvinvoinnin takia niitä on tärkeää itselle myös suoda, summaa Koskelo.