Kuoleman kohtaaminen voi pelottaa, mutta testamentti kannattaa tehdä ennen kuin on liian myöhäistä. Se luo turvaa itselle ja omaisille.

– Monelle testamentin tekeminen on kova paikka, ja siksi sen kanssa viivytellään. Testamentin tekoon ei ole olemassa määräaikaa, mutta mitä kauemmaksi asiaa lykkää, sitä suuremmaksi kasvaa riski, ettei enää olekaan testamenttikelpoinen. Ja sitten se oma tahto ei toteudukaan. Riitauttamisen välttämiseksi iäkkään ihmisen kannattaakin aina liittää testamenttinsa yhteyteen lääkärinlausunto siitä, että on testamentintekokelpoinen, asianajaja Ulla-Riitta Kylli vinkkaa.

Kylli muistuttaa, että testamentin laatimisen ei tarvitse liittyä kuoleman läheisyyteen.

– Koskaan ei tiedä mitä elämässä tapahtuu. Suosittelenkin testamentin tekemistä jo siinä vaiheessa, kun omaisuutta alkaa kertyä. Ostaa asunnon, menee naimisiin, saa lapsia. Testamenttia voi päivittää elämän varrella, uusi korvaa aina vanhan, Kylli neuvoo.

 

Oman arvomaailman ylläpitoa ja turvaa läheisille

Usein testamentilla turvataan etenkin jäljelle jäävän lesken elämää puolison poismenon jälkeen.

– Niin usein kuulee sanottavan, että me kyllä siitä testamentin tekemisestä puhuttiin, mutta ei saatu aikaiseksi. Sitten perinnönjaon yhteydessä saattaa tulla ikäviä yllätyksiä. Testamentti selkiyttää asioita silloin, kun on muutenkin vaikeaa, Kylli sanoo.

Ulla-Riitta Kyllin mukaan yleinen harhaluulo on, että lakimääräisesti kahtiajaon jälkeen leski perii vielä puolet puolisonsa omaisuudesta.

– Näinhän ei ole. Mikäli avioehtoa ei ole, kaikki menee puoliksi. Usein tämä johtaa tilanteeseen, että leski omistaakin vain puolet yhteisestä kodista. Testamentilla voidaan varmistaa leskelle esimerkiksi hallintaoikeus kotiinsa elinvuosiensa ajaksi.

Kylli muistuttaa, että testamentti on hyvä väline myös verosuunnitteluun.

"Testamentin laatiminen on yksinkertainen prosessi, mutta se kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa."

– Moni esimerkiksi jakaa jäljelle jäävän omaisuuden tietoisesti alle 20 000 euron potteihin, jotta lapset ja lapsenlapset saavat verovapaata perintöä.

Jos läheisiä ei ole, yksineläjän omaisuus menee valtiolle, ellei testamentilla ole määrätty jotain muuta.

– Testamenttaaminen järjestöille, esimerkiksi hyväntekeväisyyteen, on yleistynyt. Näin oman elinaikansa jälkeenkin voi vielä tukea itselleen tärkeitä asioita ja oma arvomaailma jää elämään, Kylli toteaa.

Toisaalta perijöinä saattaa olla lakimääräisesti sukulaisia, joiden kanssa ihminen ei ole ollut tekemisissä koko elinaikanaan.

– Sen sijaan, että täti, eno tai setä, jota ei ole nähnyt vuosikausiin perisi omaisuuden, sen voi testamenttaamalla ohjata oman elämänsä kannalta merkityksillisille ihmisille tai asioille.

Testamentin laatiminen on yksinkertainen prosessi, mutta se kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa.

– Näin vältytään tulkintavirheiltä. Testamentti kannattaa tehdä asianajotoimistossa tai vaikka pankissa, niin muotoseikat ovat varmasti kunnossa. Testamentti saadaan yleensä laadittua yhden tapaamisen aikana, Kylli kertoo.