Suomen Sydänliitto

Sydänliitto on yli 72 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 228 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön, joita ovat Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry, ja Karpatiat ry.

Olen nauttinut liikunnasta aikana. Nuorempana pelasin koripalloa, nykyisin juoksen, hiihdän ja käyn jumpissa. Kun lapset olivat pieniä, juoksulenkki on päivän ainoa hetki, jolloin sain olla yksin ja kaikessa rauhassa omien ajatusteni kanssa. Anoppi, omat vanhempani ja puolisoni huolehtivat, että pääsen säännöllisesti lenkille.

Pahimpien ruuhkavuosien aikaan Tuija Braxin piti kiireisenä haastava työ kansanedustajana. Työn ohella hän toimi lukuisissa luottamustehtävissä.

– Ennen oikeusministerin tehtäviä minulla ei ollut mitään vaikeuksia harrastaa liikuntaa. Mutta kun minut valittiin huippumielenkiintoiseen ja haastavaan ministerintehtävään, se imaisi mukaansa niin suurella voimalla, että liikunta jäi hyvin vähälle.  Muutaman vuoden ajan työ täytti suuren osan elämästäni. Tein sitä niin suurella intohimolla, että liikunta jäi sivuseikaksi.

 

Mielihyvää juoksulenkeistä

Nykyisin Tuija Brax liikkuu 3–4 kertaa viikossa. Hän polkee pyörällä työmatkansa ja pitää liikuntapäiväkirjaa.  Jos päiväkirjaan tulee kolme tyhjää päivää, Brax skarppaa ja liikkuu loppuviikosta enemmän.

Hän on hiihtänyt useana talvena vaivatta 90 kilometrin mittaisen Pirkan hiihdon, joka on mainio kestävyyskunnon mittari.

– Ikääntyminen hidastaa aineenvaihduntaa. Liikunta on minulle hyvänolon lähde, mutta tärkeää myös painonhallinnan kannalta. Haluan tuntea olevani vahva, kestävä ja ryhdikäs. Sellainen tunne näkyy ja vaikuttaa positiivisesti kaikkeen – työ- ja perhe-elämään sekä vapaa-aikaan.

Braxin mukaan liikunta tulee iholle. Sen merkitys muuttuu iän myötä, mutta aina se on yhtä nautinnollista ja tärkeää.

– Aikanaan liikunnalla oli kilpailullinen merkitys, sitten siitä tuli omaa aikaa ja ajoittainen stressin purkukeino. Nykyisin liikunta on minulle elämäntapa ja keino huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista.

 

”Yksi sydän, yksi elämä”

Keskiviikkona 29.9. vietetään Maailman Sydänpäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sepelvaltimotaudista ja sen riskitekijöistä. Pääviesti on: Elintavoilla on merkitystä. Suomessa ihmisiä rohkaistaan pukeutumaan punaiseen ja tekemään siten sydänterveydestä ja sydäntyöstä näkyvää.

Myös Sydänliiton pääsihteeri mittauttaa säännöllisesti oman kolesterolinsa ja verenpaineensa, ja kehottaa kaikkia naisia huolehtimaan sydänterveydestään.

– Meillä kaikilla on vain yksi sydän ja yksi elämä, Tuija Brax muistuttaa.