Trendi-ilmiöt nousevat esiin arkipäiväisissä tilanteissa vastaanotolla: ” Hei, kuulin tällaisesta energianuuskasta. Onko se haitallista ikenille?” tai ”Onko kookosöljyllä hampaiden harjaus vaarallista? Valkaiseeko se hampaat miten tehokkaasti?”. Siinä asiantuntija usein joutuu myöntämään kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa ja toteaa: Hyvä kun kerroit tästä – taidanpa ottaa selvää tuotteesta.

Lähiaikoina useissa lehtiartikkeleissa ovat olleet esillä aloevera-tuotteet. Vaarallisia vai ei? Ensimmäinen iltapäivälehden artikkeli kertoi suun kautta nautittavien aloevera -tuotteiden aiheuttamista munuaisvaurioista. Toisessa artikkelissa kauhisteltiin hampaiden reikiintymistä aloevera –hammastahnan käytön jälkeen. Keskustelupalstoilla tunteet kuumenivat ja tuotteen vastustajat sekä kannattajat ottivat voimakkaasti kantaa tuotteiden puolesta ja vastaan. Ammattilaiselle keskusteluketjujen lukeminen tuottaa välillä epätoivon hetkiä, mutta ”kärryillä pysymisen” vuoksi se on myös hedelmällistä.

Henkilökohtaisesti suhtaudun hyvin epäilevästi kaikenlaisiin terveystuotteisiin, joiden markkinoinnissa luvataan tehoa mitä moninaisimpiin vaivoihin, ja jos niiden markkinointi on aggressiivista luontaistuotekauppojen tai kotimyynnin kautta. On syytä luottaa apteekeissa myytäviin luontais- ja käsikauppatuotteisiin, sillä päästäkseen apteekkeihin myyntiin, on tuotteiden käytävä läpi laajat testaukset, joissa varmistetaan tuotteiden turvallisuus sekä todetaan tuotteiden markkinoinnissa käytettävät lupaukset.

"Summa summarum – älkäämme uskoko ihan kaikkea mitä markkinamiehet -tai naiset meille tuotteistaan lupailevat. "

Aloevera –hammastahnoihin suhtaudun melko neutraalisti. Mikäli potilaalla on selkeästi kuiva ja herkkä suu, saattaisi aloevera –hammastahnasta olla hänelle hyötyä suun limakalvojen kosteuttamisessa. Mutta jos potilaalla on helposti reikiintyvä hampaisto, kuten usein kuivasta suusta kärsivällä on, ei fluoriton aloevera –hammastahna yksin riitä. Tarvitaan myös fluorihammastahnaa tai muuta fluorivalmistetta lisäksi. Fluori vahvistaa hampaan kiillettä vastustuskykyisemmäksi bakteerien happohyökkäyksen aiheuttamaa kiillevauriota vastaan. Jokainen ateria, välipala ja juomien nauttiminen aiheuttaa yhdessä bakteerien kanssa suuhun happamat olosuhteet jolloin kiilteestä liukenee mineraaleja.

Tämän korjausprosessiin tarvittavaa fluoria, jota myös löytyy luonnossa esimerkiksi marjoista ja jota myös meidän oma elimistömmekin tuottaa. Tärkein fluorin lähde hammasterveyttä ajatellen on hammastahna. Tämän vuoksi vanha hyvä ohje hampaiden harjaamisesta 2 kertaa päivässä, 2 minuuttia kerrallaan fluorihammastahnan kera pätee edelleen. Harjauksen yhteydessä hammastahnasta irtoaa fluori-ioneja sylkeen, josta ne sitoutuvat kiilteeseen vahvistaen sitä. Tahnasta saatu fluori kohdistuu myös paikallisesti sinne, mihin on tarkoituskin, eli hampaisiin. Harjauksen toinen tärkeä tavoite on mekaanisesti poistaa bakteereiden määrää suusta, ja siten hallita reikiintymistä ja ientulehduksia.

Summa summarum – älkäämme uskoko ihan kaikkea mitä markkinamiehet -tai naiset meille tuotteistaan lupailevat. Etsitään tietoa ja luotettavia tutkimustuloksia esimerkiksi PubMed tai ResearchGate -tietokannoista, joista löytyy useita tutkimuksia esimerkiksi fluorista ja sen vaikutuksista ihmisten elämään. Esimerkkinä ollut aloevera-tahna ei sinänsä ole vaarallista ainakaan hampaille, mutta tehokas tuote se ei reikien ehkäisyyn nykytiedon mukaan ole.