Nykyään tabletit ovat korvaamassa lukuhetkiä pikkulapsiperheissäkin: vain neljäsosa vanhemmista lukee lapsilleen ääneen päivittäin, tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo.

Vastasyntynytkin nauttii jo loruista ja hyräilyistä, vaikka ei vielä saisikaan tolkkua kielestä. Mikä on runojen ja riimien merkitys vauvalle?

− Tärkeää ja arvokasta on vuorovaikutustilanteen ja kontaktin syntyminen. Vauvan reaktioista voi nähdä, että hän tunnistaa äidin tai isän äänen ja nauttii tilanteesta. Leikkiloruihin voi ottaa jo muutaman kuukauden ikäisen vauvan vartaloa varovasti mukaan. Äänenpainot ja runon tempot vaihtelevat ja tuovat esiin suomen kielen rikkautta.

"Kirjojen avulla lapsi saa rikkaamman sanavaraston kuin pelkästä arkipuheesta"

Kun omat kädet löytyvät ja opitaan istumaan, kirjat kiinnostavat lasta myös esineinä. Katselukirjoja on mukava tutkia yhdessä, ja vanhempi voi sanoittaa kuvia.

Kirjoja valitessa kannattaa ottaa huomioon lukemisen kehityksen erilaiset vaiheet. Esimerkiksi leikki- ja uhmaikäiselle kirjat antavat mahdollisuuden projisoida omia tunteita.

− Kaikkea ei tarvitse aina itse kokea, vaan elämästä voi oppia myös kirjojen kautta. Jos perheeseen syntyy pikkusisaruksia, niin kirjasta voi löytyä tilanteeseen apua. 

On todettu, että koulussa opettajat huomaavat lapsesta, että onko perheessä tapana lukea kirjoja.

− Kirjojen avulla lapsi saa rikkaamman sanavaraston kuin pelkästä arkipuheesta. Hän oppii keskittymään hetkeksi ja kuvittelemaan asioita mielessään.

Heikkilä-Halttunen kannustaa perheitä lukemaan yhdessä lapsen kanssa. Se on tärkeää lapsen kannalta, mutta uppoutuminen lastenkirjojen maailmaan on antoisaa myös vanhemmille. Perheen yhteiset lukuhetket ovat kuin talletuksia korkeakorkoiselle tilille: ne hyödyttävät monin eri tavoin lapsen tulevaisuutta pitkälle aikuisuuteen. 

Pikkulapsiperheessä lukuhetken ei tarvitse olla se perinteinen iltasatu, jos silloin ollaan jo liian väsyneitä, hän vinkkaa. Kirjojen lukemista ei tarvitse aikatauluttaa, vaan jokainen perhe voi luoda itselleen parhaat käytännöt.