Kapeakirjoiset antibiootit eivät runtele ihmisen hyvää bakteeristoa niin rajusti kuin laajakirjoiset antibiootit, jolloin antibioottikuurin aiheuttamat haitat jäävät pienemmiksi.

Laajakirjoiset antibiootit tuhoavat suoliston hyviä gram-negatiivisia bakteereja ja jopa anaerobeja bakteereja. Ihoinfektioiden hoidossa niihin on pääsääntöisesti turha kajota.

– Ihoinfektioiden tärkeimpiä aiheuttajia ovat streptokokit ja stafylokokit, jotka ovat hoidettavissa kapeakirjoisilla antibiooteilla. Vain diabeetikon jalkainfektioissa tai vaikeassa sairaalahoitoa vaativassa infektiossa vaaditaan laajakirjoista antibioottia, ihoinfektioista väitöskirjaa valmisteleva infektiolääkäri Iiro Jääskeläinen kertoo.

 

Antibiootteja vain todelliseen tarpeeseen

Märkivä haava, paise, punoittava tai kuumottava alue haavan ympärillä ja kuume ovat oireita, joiden vuoksi on aina syytä kääntyä lääkärin puoleen.

– Ihoinfektioita on monenlaisia. Jos tehdään karkeita jaotteluja, niin lievät märkäruvet voi hoitaa paikallisella antibioottivoiteella. Ei-märkivä ihoinfektio, kuten ruusu, hoituu antibiootilla, joka kattaa streptokokit. Märkäinen ihoinfektio, kuten haavainfektio tai paise, vaatii antibiootin, joka puree streptokokkien lisäksi myös stafylokokkeihin, Jääskeläinen kuvailee.

”Kun antibioottia tarvitaan, infektiota kannattaa hoitaa mahdollisimman täsmällisellä kapeakirjoisella lääkkeellä.”

Aina antibioottia ei tarvita lainkaan vaan hoidoksi riittää esimerkiksi paiseen puhkaisu. On tärkeää, että antibiootteja käytetään vain silloin, kun niitä todella tarvitaan.

– Antibioottihoidosta on aina haittaa ihmiselle, joten sen käytölle pitää olla hyvä syy. Kun antibioottia tarvitaan, infektiota kannattaa hoitaa mahdollisimman täsmällisellä kapeakirjoisella lääkkeellä. Silloin ihmisen hyvään mikrobistoon kohdistuvat antibioottien aiheuttamat haitat vähenevät, Jääskeläinen vakuuttaa.

Antibiooteilla on myös muita haittavaikutuksia. Ne voivat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, antibioottiripulia ja pahoinvointia. Näitä ongelmia voi tulla sekä kapea- että laajakirjoisten antibioottien käytön yhteydessä.

– Toki antibioottiripulin riski on sitä suurempi, mitä laajakirjoisempi antibiootti on kyseessä, Jääskeläinen muistuttaa.

 

Suomessa käytetään turhan paljon laajakirjoisia antibiootteja

Jääskeläisen mukaan Suomessa on vahva perinne käyttää tiettyjä laajakirjoisia antibiootteja infektioiden hoitoon.

– Kyllä lääkärit tietävät, mikä infektion aiheuttaa, mutta siitä huolimatta laajakirjoisia antibiootteja on totuttu määräämään myös ihoinfektioihin, vaikka kapeakirjoiset antibiootit olisivat mikrobiologisesti fiksumpia hoitoja, Jääskeläinen harmittelee.

Joissain maissa laajakirjoisia antibiootteja joudutaan käyttämään MRSA:n eli antibiooteille vastustuskykyisten stafylokokkien vuoksi.

– Meillä on hyvä tilanne täällä pohjoismaissa, koska meillä on hyvin vähän MRSA:ta, joten sen vuoksi ei tarvitse käyttää laajakirjoisia antibiootteja, Jääskeläinen muistuttaa.