Jalkojen päällä vietetään suuri osa päivästä ja koko elämästä. Siksi niiden hoitamisen tulisi olla yhtä luonnollista kuin hampaiden pesun.

Jalkahoitaja Maria Kjellberg sanoo, että päivittäinen hyvä hoito huolehtii parhaiten jalkojen hyvinvoinnista sekä ennaltaehkäisee hankaumien ja kovettumien muodostumista.

– Pesun, rasvauksen ja kynsien leikkauksen lisäksi kesäjalkoja voi hoitaa kosteutta imevällä talkilla ja erilaisilla hankaumia ehkäisevillä suojilla. Myös jalkasieneltä on tärkeää suojautua käyttämällä sandaaleja kosteissa paikoissa, kuten uimahalleissa. Erilaiset ihomuutokset voivat muuttua pahoiksi ilman huolenpitoa, Kjellberg muistuttaa.

 

Hoitoa ja hemmottelua

Jalkojen omahoitoon tarvitaan pehmeäharjaksinen harja, saippuaa tai hapanta pesunestettä, henkilökohtaiset kynsisakset tai -leikkurit, kynsiviila ja ihotyypin mukaista perusvoidetta jalkapohjien ja säärien rasvaukseen.

Puutteellisen omahoidon yleisimpiä seurauksia ovat ihomuutokset: jalkojen kuiva iho, känsät ja kovettumat, kantapäähalkeamat ja varvasvälihautumat. Toisinaan niiden hoitamiseen tarvitaan jalkahoitajan tekemä perusteellinen hoito, jollaisen Maria Kjellberg suosittelee tehtäväksi 3-4 kertaa vuodessa.

– Aina kun vuodenaika ja kengät vaihtuvat, olisi hyvä käydä tekemässä kunnollinen jalkahoito. Pesun, rasvauksen, kovettumien hoidon ja kynsien leikkuun lisäksi jalkahoito voi sisältää kynsien lakkauksen ja jalkahieronnan. Monelle jalkahoito on omasta hyvinvoinnista huolehtimisen lisäksi ihana ja rentouttava hemmotteluhetki.