Lähes 40 vuotta Helsingissä toimineen Pikkuväki-lastenvaateliikkeen kauppias Jenni Lokki sanoo, että ulkoilemisella on selkeä yhteys lasten hyvinvointiin.

- Tiedämme, että lapset syövät, nukkuvat ja jaksavat keskittyä paremmin, kun he ulkoilevat säännöllisesti ja päivittäin. Runsaasti ulkoilevat lapset myös sairastelevat vähemmän kuin ne, jotka viettävät enemmän aikaansa sisällä.

Ulkoillessa lapsi liikkuu, leikkii, juoksee ja hengästyy, mikä vahvistaa limakalvoja sekä koko hengitys- ja verenkiertoelimistöä.

- Ulkoilemisen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin leikkimistä pihalla. Pääasia on, että pihalle pääsee helposti ja että siellä on turvallista leikkiä.


Kerroksia päällekkäin

Lasten pukeutumiseen Jenni Lokki suosittelee järkevää kerrospukeutumista.

- Alusasun tulisi olla synteettisestä, kosteutta iholta pois siirtävästä materiaalista valmistettu, jotta se ei kostuessaan jätä lapsen ihoa märäksi ja kylmäksi. Tutkimusten mukaan märkä iho kylmettyy 20 kertaa kuivaa ihoa helpommin.

Villa on etenkin perheen pienimmille ihanteellinen kylmän sään alusasumateriaali. Alusasun päälle Lokki ohjeistaa pukemaan lämmittäviä ja hengittäviä vaatekerroksia sään mukaan. Päällimmäisenä kerroksena tulisi olla veden- ja tuulenpitävä ulkoilupuku, jossa voi temmeltää säässä kuin säässä.

- Hyvä ulkoilupuku suojaa sateelta, mutta hengittää niin hyvin, että sillä voi jatkaa leikkejä myös auringonpaisteessa. Laadukkaan ulkoilupuvun päälle ei tarvitse vetää hengittämätöntä sadeasua. Puvussa on huomioitu käytännöllisyys esimerkiksi kuminauhanyörillisissä housunpunteissa tai irrotettavassa sisävuorissa. Ulkoiluasu on turvallinen, kun sen huppu on kiinnitetty neppareilla, jotka irtoavat nopeasti, jos huppu jää jonnekin kiinni.

Lokki suosittelee satsaamaan myös laadukkaisiin jalkineisiin, käsineisiin ja kunnolliseen hattuun.

- Lämpö karkaa tehokkaimmin päästä, käsistä ja jaloista. Siksi myös ne on syytä suojata hyvin.