Juoksuharrastuksesta haaveillessa ja juoksu-uraa aloitellessa on hyvä pitää mielessä muutamia perusasioita. Lähde liikkeelle tarvittaessa kävellen. Reippaalla kävelyllä saat luotua hyvää kuntopohjaa. Hyvä peruskunto on koko hyvinvoinnin tärkeä perusta. Kun aloitat juoksemisen, aloita todella hitaasti ja juokse vähän kerrallaan. Aloita vuoroin juoksemalla ja vuoroin kävelemällä esimerkiksi lyhtypylvään välejä. Aloittamalla rauhallisesti totutat kehoasi juoksuun. Näin vältät vammoja ja uupumusta sekä pidät motivaatiota yllä, kun homma ei tunnu aivan mahdottomalta.

Rauhallisen alun ja elimistön totuttamisen lisäksi toinen merkittävä vammoja vähentävä tekijä on hyvät juoksukengät. Lenkkeily on varsin edullinen harrastus, mutta tämä pieni satsaus hyviin ja juuri sinulle sopiviin juoksukenkiin kannattaa tehdä. Mene rohkeasti urheiluliikkeeseen ja pyydä myyjä kanssasi valitsemaan kenkiä.

Oman kehityksen seuraaminen on myös varsin motivoivaa. Muista kuitenkin, että kehittymistä ei aina tapahdu suoralinjaisesti ylöspäin. Erilaiset kellot ja puhelimeen asennettavat sovellukset ovat mukavia seurannanvälineitä.

Tavoite on hyvä motivaation ylläpitäjä ja juoksutapahtuma mitä mainioin tavoite. Juoksutapahtumia on tarjolla erittäin paljon ja jokainen löytää niistä varmasti itselleen sopivan. Vanhimmat Suomessa järjestetyt juoksukilpailut olivat virallisia kilpailuja ajanotolla. 80-luvun puolivälissä syntyi näille perinteisille kilpailuille vastapainona Naisten Kymppi, missä ei kilpailtu, eikä otettu aikaa vaan pidettiin vain hauskaa.

”Erilaiset ryhmät ja tapahtumat omine yhteisöineen ja yhteislenkkeineen ovat tehneet juoksemisesta entistä sosiaalisempaa.”

Viime vuosina tarjonta on entisestään monipuolistunut ja valikoimaa on varmasti jokaiseen makuun. Tapahtumaa valitessa kannattaa myös suorittaa pientä vertailua siitä, mitä osallistumismaksulla saa. Tapahtumissa ja järjestelyissä on paljon eroja. Kannattaa esimerkiksi tarkistaa kuuluuko osallistumismaksuun vakuutus. Arvostatko sitä, että tapahtuman tuotto menee hyväntekeväisyyteen tai muuhun yleishyödylliseen toimintaan? Mieti millainen juoksijatyyppi sinä haluat olla ja mitkä tapahtumat sopivat parhaiten sinun luonteellesi ja ilmoittaudu mukaan.

Monenkirjavien tapahtumien lisäksi juoksu on muutenkin nykyisin varsin monipuolinen harrastus. Some on tuonut juoksuun aivan uusia ulottuvuuksia. Erilaiset ryhmät ja tapahtumat omine yhteisöineen ja yhteislenkkeineen ovat tehneet juoksemisesta entistä sosiaalisempaa. Ryhmässä tsempataan ja kannustetaan sekä tarjotaan vertaistukea. Juoksua harrastavat somepersoonat ja bloggaajat kertovat harrastuksestaan kanavissaan kuvin ja sanoin, ja heidän seuraamisesta voi saada mukavaa piristystä omaan lenkkeilyyn sekä vinkkejä hienojen juoksukuvien ottamiseen ja postailemiseen omissa kanavissa.

Löydä juoksusta oma juttusi ja nauti siitä mitä teet! Hyppää rohkeasti mukaan juoksun kiehtovaan, monipuoliseen ja hauskaan maailmaan!