– Juoksukoulu on hyvä tapa saada harrastukseen suunnitelmallisuutta, kertoo Vantaan juoksukoulun vetäjä ja Vantaan Maraton -kilpailun johtaja Harri Mannermaa.

– Aloitteleva juoksija saa kurssilta hyvät eväät harrastukseensa, kokeneempi voi tähdätä esimerkiksi Tikkurilassa 8.10. juostavaan Vantaan Maratoniin.

Vantaalla on juostu Maratonia jo vuodesta 1969 – alkuun Korsossa, sittemmin Tikkurilassa. Kisassa voi valita kokomaratonin lisäksi myös puolimaratonin tai ”vartin” eli neljäsosamaratonin.

Reitti maratonjuoksijaksi riippuu täysin juoksijan liikunnallisesta taustasta. 

– Pitkäjänteisyydellä ja suunnitelmallisuudella se kyllä onnistuu, hän toteaa.

– Voidaan sanoa, että aloittelija ehtii vielä harjoitella itsensä neljännesmaratonkuntoon, neljännesmaratonin juoksija puolimaratonkuntoon ja puolimaratonin juoksija maratonkuntoon. Liian suuria tavoitteita omaan juoksutaustaan verrattuna ei kannata asettaa.

Juoksukoulu kestää huhtikuun 18. päivästä  lokakuun alkuun. Ennen kesälomia käydään läpi juoksemisen perusasioita: puhutaan juoksutekniikoista, kerrotaan erilaisista harjoitustyypeistä ja niiden hyödyistä, puhutaan varusteista ja ravinnosta. Tapaamisten lisäksi on yhteislenkkejä. Elokuussa aletaan tekemään kilpailuun tähtääviä harjoituksia. Viimeisellä tapaamiskerralla valmistaudutaankin jo maratontapahtumaan. Yhteensä tapaamiskertoja on seitsemän.

 

Sohvaperunasta kuntoliikkujaksi

– Sohvalta nouseminen ja vaatteiden vaihto on jo 80 % itse suorituksesta. Kun ne on tehty, lenkkipolulle lähteminen ei enää tunnu ylivoimaiselta. Hyvä keino on sopia kaverin kanssa yhteisestä juoksulenkistä.

– Hyvä keino on myös miettiä etukäteen viikon lenkkeilyhetket ja merkitä ne kalenteriin samanarvoisina asioina kuin kokoukset ja kylässä käynnit. Harjoituksista kannattaa pitää pientä muistivihkoa: kun lenkki on sujunut erityisen hyvin, vihkoon voi merkitä treeniin vaikuttaneita asioita ja pyrkiä toistamaan tilanne samanlaisena seuraavalla kerralla.

Vantaan maratonille odotetaan noin kahtatuhatta juoksijaa. Näistä n. 700 juoksee maratonin, n. 1000 puolimaratonin ja loput neljäsosamaratonin.

– Osallistujamäärät ovat pitkällä aikavälillä kasvaneet, mutta viimeiset 2-3 vuotta ollaan oltu näissä samoissa lukemissa, kertoo Mannermaa.

 

Lisätiedot juoksukoulusta: www.ku-58.fiwww.vantaanmaraton.fi