Junttidiscon kuninkaaksikin tituleerattu 71-vuotias Frederik keikkailee yhdessä Dannyn ja Tapani Kansan kanssa Finnhittien kuninkaat -kiertueella ympäri Suomea sellaisella tahdilla, että heikompaa hirvittää.

-Täysillä mennään Suomea ristiin rastiin. 17.12. vedämme viimeisen keikan Lahden Sibeliustalolla ja sen jälkeen on vuorossa talviloma.

Liikunta terveyden peruspilari

Jaksamisen salaisuus on Frederikin kohdalla yksinkertainen.

- Liikunta on ihan ehdoton juttu. Vähintään joka kolmas päivä on pakko päästä liikkumaan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on pitää huolta siitä, ettei lihasmassa katoa. Liikunta tukee terveyttä ja pään toimintaa.

Lajeista läheisimpiä Frederikille ovat kuntosaliharjoittelu, uinti, lenkkeily ja tennis. Kotoa löytyy crosstrainerikin. Tennistä Reetu pelaa talvikaudella pari kertaa ja kesäisin neljäkin kertaa viikossa. Vesijuoksua on mukava harrastaa kaverin kanssa.

- Käyn Tapani Kansan kanssa vesijuoksemassa ja siinä hölötämme kuulumisia samalla.

Haasteena unettomuus ja rytmihäiriöt

Frederik kuvailee olleensa vielä vähän alle 70-vuoden iässä huikeassa kunnossa.

- Keväällä 2015 sain sydämen rytmihäiriön ja makasin sairaalassa pari viikkoa. Kuntoni romahti täysin. Sain todella huomata, miten elintärkeää liikunta on.

Muusikon työ on jatkuvaa vuorotyötä ja elämä sen myötä todella epäsäännöllistä. Unettomuudesta Frederik onkin kärsinyt vuosien varrella, mutta hän ei enää hoida tilannetta juomalla alkoholia.

- Huomasin vuosien varrella, miten huonosti alkoholi sopii unettomuuden hoitamiseen. Muutama vuosi sitten jätin alkoholin kokonaan pois. En ota pisaraakaan.

Elämänvoimaa faneista ja ystävyydestä

Frederik on onnellinen siitä, että on saanut ikääntyneenäkin olla varsin terve.

- Ikääntyminen herättää sen verran ajatuksia, että ruumis rypistyy. Voisin Kuuvaa mukaillen laulaa, että rupsahda rauhassa rakas ruumiini. Vanheneminen on välttämätöntä, kaikki me rypistymme. Iäkkäistä ihmisistä erottuvat kuitenkin ne, jotka ovat nuorempana urheilleet. Vanhempanakin he ovat hyväkuntoisia, eikä vatsa haittaa kengännauhojen solmimista. Jos meinaat olla terveenä ja elää pitkään, on pakko mennä liikkumaan, Frederik lataa.

Miehen ensimmäisestä hitistä ja kultalevystä on 40 vuotta. Nykyistä viihdetarjontaa Frederik tarkastelee osin kriittisestikin.

- Finnhittien kuninkaiden musiikki on ollut pinnallla 1960-luvulta alkaen. Fanimme ovat nyt 60-70 vuotiaita. Tälle ikäluokalle ei kukaan tarjoa mitään, eikä media näytä vanhempia ihmisiä. En ihmettele, että vedämme salit täyteen.

Frederik iloitseekin voidessaan jakaa elämänenergiaa faneilleen.

- Elämänvoima pysyy yllä sillä, että saan tehdä ihmiset iloiseksi ja että heillä on hauskaa.

Iäkkäämpien ihmisten yksinäisyydestä puhutaan jopa epidemiana. Siihen Reetulla on yksinkertainen lääke.

- Hankkiudu tilaisuuksiin ja ryhmiin, joissa voit tavata muita ihmisiä. Jos tunnen oloni yksinäiseksi, kutsun itseni kylään toisten luokse. Sitä kannattaa kokeilla, Reetu kannustaa.