– Reseptivapaiden silmätippojen ja - geelien valinnassa neuvoa kannattaa kysyä silmälääkäriltä, koska tuotteiden taso vaihtelee, silmäopin dosentti Minna Sandberg-Lall Suomen Silmälääkäriyhdistys ry:stä sanoo.

 

Terve silmä ei ole koskaan kuiva

– Silmää verhoaa ohut kerros hyytelömäistä kyynelnestettä. Tätä luonnon omaa ”voiteluainetta” erittyy silmän pintaan jatkuvasti, ja se pitää silmän kunnossa. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa vetiseen kyynelnesteeseen, jota erittyy silloin, kun silmää ärsyttää sinne joutunut roska. Tavallisimpia kuivasilmäisyyden oireita ovat kirvely, roskan tunne, punoitus, kutina, vetistys, polttelu, valonarkuus, väsyneet silmät, näöntarkkuuden vaihtelut, kuivuuden tunne ja helposti ärtyvät silmät, dosentti Sandberg-Lall kertoo.

Yleisestä luulosta poiketen silmät voivat vetistää kuivuutta. Valuva vetinen kyynelneste ei pysty huolehtimaan silmän pinnan voitelusta. Mikäli voitelevan kyynelnesteen määrä on liian vähäinen ja se ei leviä tasaisesti silmän pinnalle, pinta kuivuu paikoittain.

 

Kuivasilmäisyyttä voi hoitaa

– Apteekista saatavia kosteustippoja – ja geelejä kannattaa kokeilla. Etukäteen on hyvä kuitenkin kysyä neuvoa silmälääkäriltä, koska tuotteiden taso vaihtelee. Jos tipat selvästi auttavat, voi niiden käyttöä jatkaa pidempäänkin. Omega 7 kaksoistyrniöljykapseleiden syömisestä on todettu olevan erityistä hyötyä, ja on myös tieteellistä näyttöä, että ne auttavat silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen, silmäopin dosentti Sandberg-Lall toteaa.

Lisäksi kuivasilmäisen kannattaa räpytellä silmiä usein, etenkin tietokoneen ja televisiön ääressä, sillä se estää kuivumista. Joskus silmien kuivumisen syynä voi olla piilolinssit, ja tällöin silmälasien käyttö voi helpottaa tilannetta.