Näköjärjestelmämme toiminnallisuus on siksi rakentunut siten, että silmät ovat lepotilassa, kun katsotaan kauas ja kun katse siirretään lähelle, ne joutuvat aktiivisesti ponnistelemaan. Tämä oli aikanaan hyvin tarkoituksenmukaista: Eloonjäämisen kannalta kriittistä oli nähdä kaukana vaeltavat saaliseläimet ja hevoslaumat jatkuvasti tarkasti – lähinäköä tarvittiin vain lyhyitä hetkiä kerrallaan.

Nyky-yhteiskunta on kääntänyt näköjärjestelmäämme kohdistuvat vaatimukset päälaelleen. Moni meistä tekee täyden työpäivän suurten ja erottelukyvyltään tarkkojen näyttöjen ääressä, hoitaa arjen pikkuaskareet tabletin tai älypuhelimen avulla, ja rentoutuu päivän päätteeksi tietoverkkojen päätelaitteeksi muuttuneen TV-vastaanottimen ääressä. Siksi näköjärjestelmämme joutuu nykyisin ponnistelemaan aktiivisesti suurimman osan valveillaoloajastamme.

Silmät ja näkö myös kuormittuvat entistä useammin. Pienetkin virhetilanteet tai poikkeamat saattavat vaikeuttaa merkittävästi arjessa selviytymistä. Siksi silmistä ja näöstä kannattaa pitää hyvää huolta – säännöllisesti, tutkimusten mukaan noin kahden vuoden välein.

"Mikä parasta – optikolle voit mennä aina hyvällä omalla tunnolla ihan vaan ulkonäön vuoksi; päivittämään silmä- ja aurinkolasit kevään trendeihin sopiviksi."

Mikäli suvussasi ei ole perinnöllisiä silmiin liittyviä sairauksia, on helppo lähteä liikkeelle lähimmästä optikkoliikkeestä. Nykyaikaisen optikon kautta pääset kiinni lähes kaikkiin näkemiseen liittyviin palveluihin. Näköjärjestelmän toiminnallisen tutkimuksen ja mahdollisen silmä- tai piilolasien tarpeen määrittämisen lisäksi optikko selvittää lakisääteisesti perustiedot silmiesi terveydentilasta. Lisäksi yli 80 %:ssa kaikista suomalaisista optikkoliikkeistä toimii silmälääkärin vastaanotto. Optikko siirtää sinut aina silmälääkärin asiakkaaksi, mikäli hän tekee näöntutkimuksen tai silmien terveystarkastuksen yhteydessä normaalista poikkeavan löydöksen.

Usein optikko tekee nykyisin myös yhteistyötä silmäkirurgien kanssa. Saat halutessasi ensikäden tietoa kirurgisista näönkorjaustavoista tai suoran yhteyden kaipaamaasi spesialistiin. Mikä parasta – optikolle voit mennä aina hyvällä omalla tunnolla ihan vaan ulkonäön vuoksi; päivittämään silmä- ja aurinkolasit kevään trendeihin sopiviksi, hankkimaan silmälasien rinnalle nykyaikaiset piilolinssit tai pelkät pukeutumislasit ilman voimakkuuksia. Tiesitkö, että piilolinssien avulla on nykyään helppo korjata myös yli 45-vuotiaiden lähinäön ongelmia?

Kärsitpä sitten toissa kevään kuosiin jämähtäneistä silmälaseista, epämukavasta tai epätarkasta näkemisestä, kuivista silmistä tai mielit päästä toistaiseksi kokonaan eroon silmälaseista. Tänään on hyvä päivä hoitaa homma kuntoon. Mukavasti, taloudellisesti ja turvallisesti – yhteistyössä näönhuollon asiantuntijoiden kanssa siten, että yksilölliset näkemisen tarpeesi ovat huomion keskipisteenä.