AMH-hedelmällisyys-testi mittaa kehittyvien munarakkuloiden erittämän anti-müllerian-hormonin tason veressä.

Yksinkertaisella verikokeella otettavan testin avulla saadaan tieto naisen munasarjojen toimintakyvystä.

Miksi? Tahattoman lapsettomuuden ennaltaehkäisemiseksi.

Kenelle? Raskautta nyt tai myöhemmässä elämänvaiheessa suunniteleville.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on tilastojen mukaan 29 vuotta. Nainen on hedelmällisimmillään 25–30-vuotiaana. Sen jälkeen hedelmällisyys alkaa laskea, ja 35 vuoden jälkeen tahti kiihtyy. Verikokeella otettava hedelmällisyystesti antaa osviittaa munasarjojen potentiaalista ja voi toimia apuna päätöksenteossa: lykätäkö vai ryhtyäkö toimenpiteisiin.

– AMH-testi mittaa anti-müllerian-hormonin tasoa veressä. Kyseistä hormonia erittyy pienistä kehittyvistä munarakkuloista ja sen pitoisuus veressä korreloi alkumunarakkuloiden määrän kanssa. Siksi sitä voidaan käyttää munarakkuloiden reservin arvioimisessa, naisten- ja synnytystautien erikoislääkäri, professori Juha Tapanainen avaa testin toimintaperiaatetta.

Hedelmällisyystestistä hyötyvät erityisesti sellaiset perheenlisäystä jossain vaiheessa elämää toivovat naiset, joiden kohdalla on syytä epäillä alentunutta munasarjareserviä.

– Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöt, joiden sukuhistoriassa on ennenaikaisia vaihdevuosia, tai henkilöt joiden munasarjoja on operoitu. Myös epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla merkki alentuneesta munasarjareservistä, Tapanainen kertoo.

Ennen mittaamista Tapanainen kehottaa pohtimaan, mitä nainen haluaa tehdä, jos tulos on matala.

– Jos hedelmällisyys halutaan säilyttää, voidaan harkita esimerkiksi munasolujen pakastamista tai munasolujen hedelmöittämistä ja alkioiden pakastamista, professori sanoo.

 

Anna asiantuntijan tehdä arvio

Verikokeella otettava testi on luotettava, kun se tehdään oikeissa käsissä ja asianmukaisessa arvioinnissa.

– Alhainen AMH-arvo ei automaattisesti tarkoita hedelmättömyyttä. Raskaus voi olla mahdollinen pienilläkin pitoisuuksilla. Lisäksi yhdistelmäehkäisyn käyttö tai monirakkulaiset munasarjat voivat johtaa tulosta harhaan. Asiaan perehtynyt ammattilainen osaa ottaa nämä huomioon tilannetta arvioidessa, Tapanainen painottaa.