– Ikääntyvän suu tulisi saada niin terveeksi kuin mahdollista siinä vaiheessa, kun vanhus on vielä hyväkuntoinen ja jaksaa huolehtia omahoidosta. Tehostetulla suuhygienistin toteuttamalla puhdistuksella ja ennaltaehkäisevällä omahoidolla voidaan parantaa vanhuksen elämänlaatua merkittävästi, erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari korostaa.

Siukosaaren mukaan ikäihmisten suun hoidossa on nykyisellään paljon petrattavaa.

– Laitoshoitoon tulevilla vanhuksilla on paljon poistokuntoisia hampaita ja tulehdusta suussa, jotka vaikuttavat yleisterveyteen ja voivat altistaa muun muassa keuhkokuumeelle. Monesti varhaisella hoidolla tilanteen äityminen pahaksi olisi ollut ehkäistävissä.

Ikäihmisten suun terveyden kohentamiseen tarvitaan koko hoitotiimin panosta.

– Heikkokuntoisen vanhuksen suun ja proteesien hygieniasta tulisi huolehtia samalla tapaa kuin esimerkiksi päivittäisten lääkkeiden ottamisesta, Siukosaari sanoo.

Suun kunnolla on suora yhteys elämänlaatuun.

– Kipeä ja pahanmakuinen suu näkyy vanhuksilla usein kiukkuisuutena ja ravitsemustason heikkenemisenä. Levottomuus voi olla muistisairaan ainoa keino osoittaa, että suuta särkee. Tulehdukset, reiät ja proteesien aiheuttamat avohaavat suussa tekevät terveellisen ruoan pureskelemisesta vaikeaa, jolloin ruokavalio muuttuu hiilaripainotteiseksi soseeksi. Huonosti voiva suu aiheuttaa noidankehän, jonka vaikutukset ovat kokonaisvaltaiset, Siukosaari painottaa.