Millaisia bakteereita suussa pitää olla?

Suun välttämättömät bakteerit ovat erilaisia kuin suolistossa olevat. Suussa sylki ja happi valikoivat bakteerilajit, joista valtalajina terveessä suussa on maitohappobakteereista Streptococcus salivarius.

 

Vaikuttavatko suun bakteerit muualla kehossa?

Noin 70 % elimistön tulehduksista on suussa. Ientulehdusbakteereilla on osoitettu olevan yhteys sydän-ja verisuonitauteihin, diabeteksen puhkeamiseen ja jopa ylipainoon. Suu, nenä, nielu ja korvat ovat samaa mikrobiologista aluetta, jossa toimivat samat bakteerit. S. salivarius -maitohappobakteereilla on julkaistu hyviä tuloksia lasten ja aikuisten nielutulehdusten sekä lasten korvatulehdusten ennaltaehkäisyssä.

 

Ehkäisevätkö bakteerit plakinmuodostusta, ientulehduksia ja hiivaa?

Maitohappobakteerien on tutkimusten mukaan todettu vähentävän kariesriskiä ja S. mutans- sekä ientulehduksia aiheuttavien bakteerien määrää merkittävästi. Myös hiivoja voidaan ehkäistä maitohappobakteereilla. Hiivoja voi esiintyä esimerkiksi lääke- ja syöpähoitojen yhteydessä sekä kuivan suun ongelmana erityisesti vanhuksilla.

 

Vaikuttavatko antibiootit suun mikrobistoon?

Antibioottikuurit, lääkehoidot, suuvesien käyttö ja ravitsemus vaikuttavat suun ja suoliston mikrobistoon, joka voi olla epänormaali kuukausia antibioottikuurin jälkeen. Maitohappobakteerien käyttöä suositellaan vähintään kahden kuukauden ajan antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen, jotta hyvät mikrobistot saadaan palautettua sekä suuhun että suolistoon.

 

Siirtyvätkö bakteerit äidiltä lapselle?

Hormonimuutokset vaikuttavat suussa niin, että raskauden viimeisten kolmen kuukauden aikana syljen koostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan ja kariesriski lisääntyy. Raskauden aikana äidin mikrobisto on erittäin tärkeä syntyvän lapsen kannalta, koska bakteerit siirtyvät äidiltä lapselle.

 

Erityisesti lapsilla on joskus mustaa väriä hampaissa, aftoja ja herpes-rakkoja – onko niihin mitään apua?

Musta väri hampaissa on ei-toivottujen bakteerien tuottamaa mustaa pigmenttiä. Sekä pigmentin, aftojen ja herpeksen hoidossa kannattaa kokeilla maitohappobakteereita, jotka normalisoivat suun mikrobiston, parantavat limakalvoa ja vaikuttavat paikallisesti immuunivasteeseen.

 

Onko suun bakteerien käytöstä jotain haittaa?

Normaali hammashygienia on ensiarvoista, mutta hyvät bakteerit auttavat taistelussa ei-toivottuja bakteereita vastaan. Luonnollisilla keinoilla voidaan auttaa ehkäisemään plakkia, tulehduksia ja pahanhajuista hengitystä.

 

 

Kysymyksiin vastasivat MMM, mikrobiologi Veli-Matti Mäkinen ja suuhygienisti Mari Lusenius.