Suuhygienisti Mari Lusenius ja mikrobiologi Veli-Matti Mäkinen vastasivat suun mikrobistoa koskeviin kysymyksiin.

 

Millaisia bakteereita suussa pitää olla?

Suun välttämättömät bakteerit ovat erilaisia kuin suolistossa olevat. Sylki ja happi valikoivat suussa viihtyvät bakteerilajit - valtalajina terveessä suussa on maitohappobakteereista Streptococcus salivarius.

 

Vaikuttavatko suun bakteerit muualla kehossa?

Noin 70 % elimistön tulehduksista on suussa, ja esimerkiksi ientulehdusbakteereilla on osoitettu olevan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, diabeteksen puhkeamiseen ja jopa ylipainoon. Suu-nenä-nielu-korvat ovat samaa mikrobiologista aluetta, jossa toimivat samat bakteerit. S. salivarius -maitohappobakteereilla on julkaistu hyviä kliinisiä tuloksia lasten ja aikuisten nielutulehdusten sekä lasten korvatulehdusten ennaltaehkäisyssä.

 

Ehkäisevätkö bakteerit plakinmuodostusta, ientulehduksia ja hiivaa?

Maitohappobakteerien on tutkimusten mukaan todettu vähentävän kariesriskiä ja S. mutans- sekä ientulehduksia aiheuttavien bakteerien määrää merkitsevästi. Myös hiivoja voidaan ehkäistä maitohappobakteereilla. Hiivojen kasvu on yleistä esimerkiksi astmalääkkeiden- ja syöpähoitojen yhteydessä sekä kuivan suun aiheuttamana erityisesti vanhuksilla.

 

Vaikuttavatko antibiootit suun mikrobistoon?

Antibioottikuurit, lääkehoidot, suuvesien käyttö ja ravinto vaikuttavat suun ja suoliston mikrobistoon. Antibioottikuurin jälkeen mikrobisto voi olla epänormaali kuukausia kuurin lopettamisen jälkeen. Maitohappobakteerien käyttöä suositellaan vähintään kahden kuukauden ajan antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen, jotta hyvä mikrobisto saadaan palautettua sekä suuhun että suolistoon. Suuhun siis tarvitaan omat erityiset S. salivarius- bakteerit ja suolistoon tyypilliset bifidobakteerit ja laktobasillit.

 

Siirtyvätkö bakteerit äidiltä lapselle?

Hormonimuutokset vaikuttavat suussa niin, että viimeisten kolmen kuukauden aikana syljen koostumus muuttuu epäedulliseen suuntaan ja sekä karies-että ientulehdusriski lisääntyy. Raskauden aikana äidin mikrobisto on erittäin tärkeä syntyvän lapsen kannalta, koska bakteerit siirtyvät äidiltä lapselle – niin hyvät kuin huonotkin.

 

Erityisesti lapsilla on joskus mustaa väriä hampaissa, aftoja ja herpes-rakkoja – onko niihin mitään apua?

Musta väri hampaissa on ei-toivottujen bakteerien tuottamaa mustaa pigmenttiä. Sekä pigmentin, aftojen ja herpeksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on saatu hyviä tuloksia S. salivarius maitohappobakteerituotteilla, jotka normalisoivat suun mikrobiston, parantavat limakalvon kuntoa ja vaikuttavat paikallisesti immuunivasteeseen.

 

Onko suun bakteerien käytöstä jotain haittaa?

Normaali hammashygienia on aina ensiarvoista, mutta suuhun kuuluvat hyvät bakteerit auttavat taistelussa ei-toivottuja bakteereita vastaan ja niillä voidaan auttaa ehkäisemään plakkia, tulehduksia ja pahanhajuista hengitystä. Hyvät bakteerit kuuluvat suuhun ja ne ovat luonnon oma suoja terveydelle.