Suun mirobisto ei ole niin monimuotoinen ja suuri kuin suoliston. Bakteerilajeja on noin 500, kun suolistossa on yli 1200. Suun olosuhteet, happi ja sylki, niiden määrä ja koostumus, valikoivat sopivat bakteerilajit. Terveessä suussa valtalajeina ovat Streptococcus salivarius, oralis ja uberis – maitohappobakteerit. Ne pystyvät asuttamaan suun ja toimivat ensimmäisenä suojamuurina taudinaiheuttajia vastaan sekä suussa, että nenä-nielun alueella. Ne myös estävät plakkia muodostavien S.mutans bakteerien ja ientulehdusta aiheuttavien lajien asettumista suuhun. Noin 70 %:lla aikuisväestöstä on ientulehduksia ja mikrobiston ohjaaminen olisi ensiarvoisen tärkeää tulehdusten ennaltaehkäisyssä hyvän hammashygienian ohella. Ientulehdusten yhteys sydän- ja verisuonitauteihin on myös kiistaton.

 

Raskauden aikana suussa tapahtuu mikrobiston muutoksia

Hormonaaliset muutokset raskauden aikana altistavat äidin erityisesti ientulehduksille, raskaus saa ikenien verenvuototaipumuksen lisääntymään. Jos ientulehdusta on jo ennen raskautta, se yleensä pahenee raskauden loppuvaiheessa. Silloin suun olosuhteet muuttuvat niin, että bakteerien määrä lisääntyy ja riski myös reikiintymiselle sekä suun hiivatulehduksille lisääntyy. Jos äidin suun tilanne pysyy bakteerien osalta huonona, on todennäköistä, että äiti siirtää huonot bakteerit myös lapselleen.

 

Lapsen mikrobisto alkaa kehittyä heti syntymän jälkeen

Vastasyntyneelle lapselle kehittyy oma mikrobistonsa muutaman tunnin kuluessa syntymästä ja pioneereinä ovat erityisesti S.salivarius-lajin bakteerit. Hyvä mikrobisto pystyy ehkäisemään ei-toivottujen bakteerien toimintaa. Lapsen ensimmäiset maitohampaat puhkeavat 4–11 kuukauden iässä, jolloin S.mutans bakteerien toiminta alkaa. S.mutans bakteerit siirtyvät pääosin äidin syljestä lapselle, mutta bakteerit siirtyvät myös perheenjäseniltä toiselle hyvin helposti. Siksi koko perheen suun terveys on tärkeää vauvan mikrobiston rakentumisessa.

S.mutans bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät erityisen hyvin, jos lapsi saa usein makeaa naposteltavaa ja mehuja hampaiden puhkeamisen aikaan.

 

Suuhun saa ’’istutettua’’ hyvät ,suojaavat maitohappobakteerit

Suun mikrobistoa voi järkyttää monilla tavoin. Pahin on antibioottikuurien vaikutus, jolla sekä huonot että hyvät bakteerit saadaan tapettua. Myös ruokavalio ja erilaiset sairaudet, kuten diabetes ja raskaus, muuttavat mikrobistoa epäedulliseen suuntaan.

Jo useat tutkimukset suun mikrobistosta osoittavat, että suuhun ja nieluun saadaan asutettua pysyvästi haluttuja, suuhun kuuluvia bakteereita, jotka ehkäisevät ja syrjäyttävät ei-toivottuja bakteereita. Sekä S.mutans bakteerien plakinmuodostuksen, nielutulehdusten että korvatulehdusten ehkäisystä suun omilla maitohappobakteereilla on julkaistu hyviä tuloksia.